Jak hodować kiełki


Jak wyhodować kiełki?
Jeśli nie mamy kiełkownicy wystarczy słoik. Na rynku można dostać kiełki brokuła, cieciorki, lucerny, soczewicy i in. Przeważnie sprzedawane są w sklepach ze zdrową żywnościach bądź sklepach ogrodniczych (zaznaczam, że na opakowaniu MUSI być informacja, że to nasiona na kiełki, a nie do wysadzania do gruntu!).

Potrzebny nam wyparzony słoik, gaza (używam opatrunków Medicomp, pakowane po 100 sztuk - można sobie wyliczyć na ile starczy taki zapasik;), gumka recepturka oraz miseczka.
Do słoika wsypujemy kiełki, zalewamy ostudzoną wodą, odstawiamy najlepiej na całą noc. Kiełki powinniśmy trzymać w miejscu zacienionym, broń Boże nie na parapecie. Najlepiej przy zlewie.
(Tu kiełki brokuła i fasoli mung - to te większe)

Rano zlewamy wodę (zakrywszy uprzednio słoiczek gazą, inaczej kiełki wylecą) i odstawiamy kiełki skosem na miseczce, żeby woda mogła swobodnie wypływać.
Kiełki płuczemy 2 razy na dobę, ale małe kiełki takie jak rzodkiewki czy brokuła można płukać 3 lub 4 razy dziennie - chcemy żeby rosły, a nie uschły.

Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia. Oczywiście od gatunku zależy po jakim czasie są już dobre. Jeśli mamy na tyle cierpliwości możemy płucząc w dużej misce powybierać łuski, ale nie jest to konieczne.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...